Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ραγδαίες Εξελίξεις Στην Κύπρο: Πισώπλατο Χτύπημα Των Τούρκων - Η μυστική συνάντηση με εταιρεία γεωτρήσεων

-->
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς τώρα αρχίζουν να διαρρέουν πληροφορίες ότι η Τουρκία ενδεχομένως να τα βρήκε με την Ιταλική εταιρεία γεωτρύσεων ΕΝΙ, το γεωτρύπανο της οποίας έχει μπλοκάρει η Αγκυρα με νέα NAVTEX.
Η Λευκωσία ήδη διερευνά το ενδεχόμενο να έγινε στην Ρώμη μυστική συνάντηση του «υπουργού» Εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουτρέτ Όζερσαϊ, με τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας ΕΝΙ που κάνει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ διαψεύδει τις αναφορές τ/κ ΜΜΕ για συνάντηση του Κουντρέτ Οζερσάι με τον CEO της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Από την πλευρά τους όμως τουρκοκυπριακές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι μετέβηκε κάτω από άκρα μυστικότητα στην Ιταλία τη Δευτέρα και συναντήθηκε με τον CEO της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλζι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ όταν η ENI ζήτησε παρέμβαση της Άγκυρας για επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει οι Τούρκοι τους ζήτησαν να απευθυνθούν στην ψευδοκυβέρνηση αφού τυπικά έχουν την κυριότητα.Η είδηση δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DOGAN το οποίο υποστηρίζει ότι η ENI προσέγγισε αρχικά την Άγκυρα η οποία παρέπεμψε τους Ιταλούς στο ψευδοκράτος.
Ο τουρκικός τύπος παρουσιάζει το δημοσίευμα με τίτλο «Ιστορική συνάντηση στην Ιταλία» ενώ η ιστοσελίδα της τουκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις τιτλοφορείται «Ο Οζερσάι πήγε κρυφά στην Ιταλία».
Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέλαβε να εξετάσει το θέμα, επικοινωνώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αναχώρηση του κ. Όζερσαϊ για την Ιταλία διαμέσου της Τουρκίας, είχε κρατηθεί μυστική μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης, τόσο στην τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και στην Τουρκία. Η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί, ότι η επίσκεψη του κ. Όζερσαϊ στη Ρώμη «προέκυψε ύστερα από αίτημα της ιταλικής πλευράς». Όπως υποστηρίζεται, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας επικοινώνησε με το «υπουργείο» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» και έτσι ο κ. Όζερσαϊ έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ρώμη. Την επίσκεψη γνώριζαν μόνο ο Μουσταφά Ακιντζί και ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Έρχιουρμαν.
Σύμφωνα με τον Πρακτορείο «Ντογάν», η συνάντηση έγινε χθες, ημέρα που ανανεώθηκε η παράνομη τουρκική Navtex (σ.σ. δέσμευση θαλάσσιας έκτασης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στο χώρο διεξαγωγής των κυπριακών γεωτρήσεων). Tο τουρκικό Πρακτορείο αναφέρει ότι τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, προβάλλει τον ισχυρισμό πως «δόθηκε εγγύηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βήμα προτού βρεθεί μια διπλωματική λύση στο νησί». Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο, η ΕΝΙ δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μέρος της κρίσης και επιθυμεί να τραβήξει τον δρόμο του συμβιβασμού. Επίσης, αναφέρεται ότι «η ιταλική πλευρά, πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τη διπλωματία για την διευθέτηση της κρίσης».

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου