Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Καταρρέει διπλωματικά η Κύπρος: Μυστική συνάντηση Ιταλίας-Τουρκίας τινάζει στον αέρα την Κυπριακή ΑΟΖ – Ποιο αντάλλαγμα πήραν;

-->
Πολύ άσχημες είναι οι εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο εις βάρος της Κύπρου. Φαίνεται ότι οι Ιταλοί έδωσαν πισώπλατο χτύπημα αν ισχύουν αυτά που διακινούνται τις τελευταίες ώρες. Για πρώτη φορά οι Ιταλοί φέρονται να αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος του Ντενκτάς σε μυστική συνάντηση αξιωματούχων της ιταλικής ΕΝΙ,  η οποία εκμεταλλεύεται ως γνωστόν θαλάσσια οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ με τον ψευτο-υπουργό εξωτερικών των κατεχομένων Kudret Ozersay. 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι Ιταλοί και η ΕΝΙ φαίνεται ότι έχουν λάβει κάποιο τουρκικό αντάλλαγμα…
Προ ημερών είχε γίνει μυστική συνάντηση Ιταλών και Τούρκων… Ας το ψάξουν καλύτερα εκεί στο ελληνικό ΥΠΕΞ…
Η ΕΝΙ διαψεύδει αλλά δεν πείθει. Η ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ είναι όπως θα δείτε διφορούμενη και δυσερμήνευτη.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Μυστικές επαφές στην Ιταλία είχε ο ‘υπεξ’ Κουντρέτ Οζερσάι όπου συνάντησε τον CEO της ΕΝΙ. Ο Οζερσάι φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις από την ΕΝΙ ότι ‘δεν θα γίνει βήμα αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί” .
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα γεωτρήσεων καθώς η ΕΝΙ έχει εμπλοκή σε πολλά οικόπεδα!
 Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, η εταιρεία ΕΝΙ είχε ζητήσει συνάντηση με την Άγκυρα
Ο Οζερσάι φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις από την ΕΝΙ ότι ‘δεν θα γίνει βήμα αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί” και πως η ιταλική εταιρεία “θέλει να επιλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού”.
Το πρακτορείο Ντογάν επικαλείται σχόλιο ‘ανώτατου αξιωματούχου’ ο οποίος παραμένει ανώνυμος και αναφέρει ότι “δεν πρέπει να αξιολογηθεί η επαφή με την ΕΝΙ μόνο σαν μα επαφή με μια εταιρεία”, προσθέτοντας ότι “από δω και πέρα και οι άλλες εταιρείες και οι διεθνείς πρωταγωνιστές θα είναι αναγκασμένες να πάρουν την συγκατάθεση της ‘τδβκ’ και της Τ/κ πλευράς”.
“Η στάση της Τουρκίας εδώ άνοιξε αυτό τον δρόμο γι αυτή τη διαδικασία. Εάν οι Ε/Κ επιλέξουν τον δρόμο του συμβιβασμού θα σταματήσει και η άσκηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η ΕΝΙ και οι άλλες εταιρείες ξέρουν πλέον ότι το φυσικό αέριο είναι κοινός πλούτος των Ε/Κ και των Τ/Κ. Χωρίς την συγκατάθεση των Τ/Κ δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις, στο μέλλον θα αναγκαστούν να πληρώσουν σοβαρές αποζημιώσεις”, ανέφερε
Διφορούμενη και δυσερμήνευτη ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ
Την είδηση μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο πηγές του ιταλικού ΥΠΕΞ, αναφορικά με την κρίση στην ΑΟΖ και τις ιταλικές θέσεις εν σχέση με τις ενέργειες της Άγκυρας, όπου γίνεται λόγος τόσο για διμερές ιταλο-τουρκικό ζήτημα, όσο και για πολυμερές, με αναφορά ακόμα και στους Τουρκοκύπριους…
Έτσι η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση του ιταλικού ΥΠΕΞ, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, είναι άκρως διφορούμενη.
Σε σχέση λοιπόν με την υπόθεση του Saipem τονιζεται ότι «η Ιταλία είναι αποφασισμένη να εξετάσει κάθε δυνατή διπλωματική λύση, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σε ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο τις διμερείς σχέσεις Ιταλίας – Τουρκίας, αλλά και σχέσεις και ισορροπίες, οι οποίες είναι μεταξύ άλλων και οικονομικές, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του βόρειου (υπό κατοχή) μέρους του νησιού. Πιθανώς αρνητικό αποτέλεσμα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να καθοριστούν συμφωνημένες διαδικασίες στις ερευνητικές δραστηριότητες, υπάρχει κίνδυνος να περιορίσει την δυνατότητα για ανάπτυξη και παροχή οφέλους σε ολόκληρη την περιοχή…».
Δείτε αναλυτικά τι αναφέρεται στην ανεπίσημη ανακοίνωση – τοποθέτηση του ιταλικού ΥΠΕΞ όπως μεταδόθηκε από το ΡΙΚ:


Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο στην Ρώμη η μυστική αυτή συνάντηση είναι τα αποτελέσματα της παθητικής εξωτερικής πολιτικής,που πρώτα πρέπει να πάρουμε  άδεια από την δύση και μετά να πράξουμε τα αυτονόητα .
Η ίδια η ιταλική εταιρεία  ΕΝΙ διαψεύδει τις αναφορές τ/κ ΜΜΕ για συνάντηση του Κουντρέτ Οζερσάι με τον CEO της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Από την πλευρά τους όμως  τουρκοκυπριακές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι μετέβηκε κάτω από άκρα μυστικότητα στην Ιταλία τη Δευτέρα και συναντήθηκε με τον CEO της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλζι.
Η είδηση δημοσιοποιήθηκε  από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DOGAN το οποίο υποστηρίζει ότι η ENI προσέγγισε αρχικά την Άγκυρα η οποία παρέπεμψε τους Ιταλούς στο ψευδοκράτος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ όταν η ENI ζήτησε παρέμβαση της Άγκυρας για επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει οι Τούρκοι τους ζήτησαν να απευθυνθούν στην ψευδοκυβέρνηση αφού τυπικά έχουν την κυριότητα.
Ο τουρκικός τύπος παρουσιάζει  το δημοσίευμα με τίτλο «Ιστορική συνάντηση στην Ιταλία» ενώ η ιστοσελίδα της τουκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις τιτλοφορείται «Ο Οζερσάι πήγε κρυφά στην Ιταλία».
Αναφέρεται αρχικά το ιστορικό της κρίσης με την κάθοδο του γεωτρύπανου της ΕΝΙ Saipem  και προσθέτει ότι μετά την ανακοπή της πορείας του πλωτού γεωτρύπανου από τα τουρκικά πλοία η ιταλική εταιρεία ζήτησε συνάντηση με την Άγκυρα η οποία απάντησε ότι οι συνομιλητές τους (των Ιταλών) στην Κύπρο είναι η τ/κ πλευρά.
Μετά από αυτό, συνεχίζει, το ιταλικό ΥΠΕΞ «προχώρησε σε επικοινωνία με το υπουργείο εξωτερικών της ΤΔΒΚ». Ο «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», αναφέρεται, προσκλήθηκε στην Ιταλία.
Όπως σημειώνεται, για την συνάντηση στην Ιταλία εκτός από τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν ήξεραν ένα δύο άτομα ακόμα. Αναφέρεται ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι και η αντιπροσωπεία του έφυγαν στις 04.25 το πρωί της Δευτέρα με τις Τουρκικές Αερογραμμές και επέστρεψαν στα κατεχόμενα την Τρίτη.
Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι κατά την συνάντηση του Κουντρέτ Οζερσάι με τον CEO της ENI δόθηκαν στον Τ/κ πολιτικό διαβεβαιώσεις ότι «χωρίς να βρεθεί διπλωματική λύση στο νησί δεν θα γίνει βήμα». Του είπαν επίσης, ότι δεν θέλουν να γίνουν μέρος της κρίσης στην Κύπρο και επιθυμούν «τον δρόμο της σύγκλισης».
Που είναι η αλήθεια και που ο «μύθος».
Η ENI είναι μια πολύ μεγάλη σε οικονομικό μέγεθος,  ενεργειακή εταιρεία και όχι φιλανθρωπικό ή κοινωφελές ίδρυμα.
Ο κυπριακός τύπος ανέφερε προχθές ότι κάθε ημέρα που παρέμενε το γεωτρύπανο της εν λόγω εταιρείας στο τεμάχιο 3 αυτή θα έχανε 600.000 ευρώ .
Τώρα ποια εταιρεία θα έχανε με τόσο σημαντικό ρυθμό τόσα χρήματα και δεν θα έπραττε το  παν για να διακόψει την χασούρα και να συνεχίσει την εκμετάλλευση του αρχικού σχεδίου για το συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο;…καμία .

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου