Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Bank run στην Λετονία μετά την κατάρρευση της ABLV, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας

-->
Θα πραγματοποιθεί έκτακτη σύσκεψη των αρχών τη Δευτέρα (26/2) - Σε κίνδυνο οι τράπεζες αποδοχής ξένων καταθέσεων
Επί ποδός βρίσκονται κυβέρνηση και εποπτικές αρχές στη Λετονία μετά την κατάρρευση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της ABLV, καθώς υπάρχουν φόβοι για bank run, αν και οι αρχές εκτιμούν πως διατρέχει τέτοιο κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Κίνδυνος για τις τράπεζες, που ειδικεύονται στην αποδοχή ξένων καταθέσεων.Την  ερχόμενη Δευτέρα (26/2/2018) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα για το θέμα ενώ υπενθυμίζεται, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επιβάλει στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μορατόριουμ για τις χρεωστικές πράξεις σε όλα τα νομίσματα της ABLV, λόγω υποτιθέμενων δεσμών με τη Βόρεια Κορέα.  
Η τράπεζα ABLV έχει ήδη χρεοκοπήσει ή οδεύει σε χρεοκοπία και θα εκκαθαριστεί, διότι η διάσωσή της δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον, ανακοίνωσαν σήμερα (24/2)με χωριστά δελτία Τύπου το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η τράπεζα δεν κατάφερε να «επιβιώσει» παρά την ένεση ρευστότητας από την εθνική κεντρική τράπεζα με την αγορά λετονικών κρατικών ομολόγων, μετά τις μαζικές εκροές καταθέσεων, καθώς τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ «έκαναν φτερά» σε λίγα 24ωρα.
Η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Dana Reizniece-Ozola, δήλωσε ότι η κατάσταση στις άλλες τράπεζες είναι σταθερή και ότι το επίπεδο των καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια  και δεν έχει αλλάξει σημαντικά.
Η Reizniece-Ozola τόνισε ότι η ρυθμιστική αρχή απαίτησε και έλαβε όλα τα σχετικά στοιχεία από τις ιδιωτικές τράπεζες της Λετονίας.
Άλλες τράπεζες που κινδυνεύουν στη Λετονία είναι εκείνες που, όπως και η ABLV, ειδικεύονται στην αποδοχή ξένων καταθέσεων, δήλωσε η Reizniece-Ozola στο Reuters.
Υπάρχει μία λίστα 12 τέτοιων τραπεζών με αυτές τις «προδιαγραφές» που θα μπορούσαν να επηρεαστούν κατά κάποιο τρόπο. 
Ο πρωθυπουργός Maris Kucinskis σημείωσε ότι οι αρχές της Λετονίας και οι τοπικοί και διεθνείς εμπειρογνώμονες πρέπει να συμφωνήσουν στο επόμενο βήμα για τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας στη χώρα.
Η ιδιωτική ABLV, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς οι αρχές των ΗΠΑ την κατηγόρησαν ότι καλύπτει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δωροδοκεί αξιωματούχους και διευκολύνει την παραβίαση κυρώσεων κατά της Βόρειας ΚορέαΗ εξέλιξη αυτή ήλθε ως τμήμα της ταχέως  επιδεινούμενης τραπεζικής κρίσης στη Λετονία, η οποία κορυφώθηκε με την κράτηση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ilmars Rimsevics για υποψία αποδοχής δωροδοκίας άνω των 100.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η τραπεζική κρίση της Λετονίας κλιμακώθηκε όταν, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε νωρίς το Σάββατο (24/2/2018), η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η ρευστότητα της ABLV Bank είχε επιδεινωθεί σημαντικά, καθιστώντας απίθανο να πληρώσει τα χρέη της και δήλωσε ότι «αποτυγχάνει ή είναι πιθανό να αποτύχει». 
Ως αποτέλεσμα, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας θα  εκκαθαριστεί σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία περιελάμβανε και τη θυγατρική της τράπεζας στο Λουξεμβούργο, η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή  αποφάσισε ότι οι τράπεζες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν συστημικό κίνδυνο για τις χώρες ή την περιοχή τους και πρέπει να εκκαθαρίζονται από τις τοπικές αρχές και προστατεύονται «σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».
Σε τέσσερις ημέρες, η τράπεζα ισχυρίστηκε ότι είχε συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις των καταθετών της και να συνεχίσει να λειτουργεί, ωστόσο «λόγω πολιτικών εκτιμήσεων δεν δόθηκε στην τράπεζα η ευκαιρία να το κάνει», αναφέρεται στη δήλωσή της. 
Δεν είναι σαφές πόσοι καταθέτες θα πληγούν από τη χρεοκοπία της τράπεζας
Η κατάρρευση  προκάλεσε φόβους για την  τράπεζα, εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας εάν άλλα λετονικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται επίσης από το μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών. 
Την Παρασκευή (24/2), η κυρία ρυθμιστική αρχή της Λεττονίας προσπάθησε να εξασφαλίσει στους καταθέτες της χώρας ότι η ABLV δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το σύστημα και ήταν σε καλό δρόμο να λάβει μέχρι και 480 εκατ. ευρώ έκτακτης βοήθειας από την  κεντρική τράπεζα.
Αυτό δεν συνέβη, καθώς η ανακοίνωση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι η τράπεζα δεν έλαβε την ενίσχυση. 
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν επανειλημμένα επισημάνει κινδύνους σχετικά με τη βαριά έκθεση των λετονικών τραπεζών σε κατόχους λογαριασμών που δεν είναι κάτοικοι χωρών.

bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου