Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Το plan B των δανειστών που σοκάρει για τις τράπεζες – Αντικατάσταση 3 διοικήσεων, ξένος πρόεδρος στην Εθνική και τα 20 δισ NPLs

-->
Αν οι ελληνικές τράπεζες συνεχίσουν στο ήδη αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης των NPLs τέλη του 2017 θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στις διοικήσεις των τραπεζών με τοποθετήσεις ξένων managers.
Ένα επικίνδυνο σχέδιο άλωσης του ελληνικού banking φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί οι δανειστές ως plan B, ένα σχέδιο που εκφυλίζει πλήρως την ελληνικότητα των τραπεζών και αποτελεί επιζήμια εξέλιξη. 
Η μόνη θετική εξέλιξη είναι ότι οι δανειστές έχουν επανέλθει στο plan A και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν σε αυτό καθώς δεν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την Ελλάδα σε μια περίοδο άκρως ευαίσθητη.
Το bankingnews αποκαλύπτει το plan A που κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει και το plan B που όπως φαίνεται ενώ εξετάστηκε τελικώς μάλλον αποτρέπεται. 
Ωστόσο έχει μια σημασία να διαπιστώσουμε πως σκέφτονται οι ξένοι για την Ελλάδα και πως αντιμετωπίζουν το ελληνικό banking. 
Η πηγή που μίλησε στο bankingnews δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης.
«Είναι αλήθεια ότι για την Ελλάδα πάντα υπάρχουν δύο σχέδια το plan A και το plan B. 
Θα ξεκινήσω από το Plan B τονίζοντας ότι δόθηκε μάχη για να μην περάσει, δεν μπορώ να πως με βεβαιότητα αλλά δίνω λιγότερες πιθανότητες. 
Το plan B για το ελληνικό banking περιλάμβανε αντικατάσταση της Κατσέλη της προέδρου της Εθνικής από ξένο τραπεζίτη, μάλιστα έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει δύο τραπεζίτες του εξωτερικού. 
Η Εθνική θα αποκτούσε πρώτη φορά ξένο πρόεδρο. 
Στην Alpha bank θα έδιναν μια προθεσμία στην διοίκηση της τράπεζας ώστε να προχωρήσει στην επόμενη φάση όπου CEO δεν θα προερχόταν από την οικογένεια Κωστόπουλου. 
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η οικογένεια Κωστόπουλου εμφανίζει ποσοστό σχεδόν μηδενικό στην Alpha bank. 
Στην Πειραιώς ο Mιχάλης Σάλλας θα γινόταν επίτιμος πρόεδρος. 
Μόνο στην Eurobank δεν θα υπήρχαν αλλαγές. 
Ως προς το ΤΧΣ η νέα διοίκηση υπό τον Πολωνό Velka θα ασκούσε μεγάλη πίεση ώστε έως το τέλος του 2017 οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα NPLs κατά 4 με 5 δισεκ. η κάθε μια δηλαδή έως 20 δισεκ. ευρώ»
Το plan B αποτρέπεται μέχρι νεωτέρας καθώς, μπορεί να υπάρξει μεγάλο κύμα αλλαγών αν αποτύχει το σχέδιο να μειωθούν τα NPLs έως -20 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2017. 
Αν οι ελληνικές τράπεζες συνεχίσουν στο ήδη αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης των NPLs τέλη του 2017 θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στις διοικήσεις των τραπεζών με τοποθετήσεις ξένων managers. 
Για την ώρα φαίνεται να επικρατεί η λογική του plan A ενός πλάνου που περιλαμβάνει τον εξής σχεδιασμό. 
Εθνική – Αποχωρεί η Κατσέλη και αντικαθίσταται πιθανότατα από ξένο. 
Εξετάστηκαν τρεις περιπτώσεις, Προβόπουλος Eurobank, Καραμούζης Eurobank και Ταμβακάκης Πειραιώς και οι τρεις μεγάλης αξίας και ικανοτήτων.
Όμως για διαφορετικούς λόγους δεν ευδοκίμησαν
Ο Φραγκιαδάκης ο CEO στην Εθνική παραμένει αν και η θητεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία διαχείρισης των NPLs. 
Alpha bank – Θα παραμείνει ο Δήμος Μαντζούνης πιθανότατα έως την επόμενη Γενική Συνέλευση έως τον Μάιο- Ιούνιο του 2017. 
Η διαπραγμάτευση να παραμείνουν οι 4 εκτελεστικοί στο ΔΣ συνεχίζεται.
Ο SSM έχει ζητήσει να μειωθούν τα εκτελεστικά μέλη σε 3.
Eurobank – Δεν θα υπάρχουν διοικητικές αλλαγές 
Πειραιώς – Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ Σάλλα και Paulson και μια τέτοια λύση θα ευνοούσε πρωταρχικώς την Πειραιώς, να υπάρξει μια λύση. 
Attica bank - Θα αντικατασταθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Α. Αντωνόπουλος το επόμενο διάστημα παρ΄ ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί να παραμείνει. 

H θεσμική πηγή που μίλησε στο bankingnews προειδοποιεί για την ώρα ισχύει το plan A αν μέχρι το τέλος του 2107 δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι των NPLs δηλαδή μείωση έως 20 δισεκ. τότε ένα είναι βέβαιο θα έχουμε δραματικές και μαζικές αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών την επόμενη χρονιά. 

www.bankingnews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου