Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Τουρκικές ψευδο-NAVTEX κλείνουν το Αιγαίο – διαδραστικός ΧΑΡΤΗΣ – Γιατί η Αθήνα το ανέχεται;

-->
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα έρχεται με νέο επεισόδιο. Αυτή τη φορά η Τουρκία με ψευδο-NAVTEX δεσμεύει εκ νέου περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου τον Μάιο και τον Ιούνιο για να κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Το ερώτημα είναι γιατί η Αθήνα, η οποία μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι επιθυμεί να κινηθεί σε διπλωματικό επίπεδο ανέχεται τέτοια συμπεριφορά και δεν αντιδρά στην καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνών κανόνων.
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν έχει κατοχυρωμένο δικαίωμα να εκδίδει NAVTEX και συνεπώς όταν βγάζει τέτοιες ανακοινώσεις, στην πραγματικότητα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από κανέναν.
Η Τουρκία ωστόσο με τραμπουκισμούς στο διεθνές δίκαιο, έχει καταφέρει να κεδρίσει μια άτυπη ανοχή και να κατοχυρώσει με αυτό τον τρόπο δικαιώματα τα οποία μπορεί να επικαλεστεί σto μέλλον.
Η Maritime Safety Committee του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού IMO καθόρισε το 1987 τις περιοχές ευθύνης για τις χώρες. Στο Αιγαίο η περιοχή ευθύνης για την έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία από τους σταθμούς εκπομπής του Ηρακλείου και της Λήμνου.
Μέχρι το 2008 η Τουρκία δεν είχε εκφράσει οποιαδήποτε ένσταση. Από το 2008 η Τουρκία όρισε από μόνη της service area στο Αιγαίο, και υπάρχει επικάλυψη με την περιοχή που ανήκει στην ελληνική αρμοδιότητα. Η περιοχή ευθύνης της Τουρκίας δεν έχει εγκριθεί από τον IMO και συνεπώς οποιαδήποτε NAVTEX που εγκρίνει, δεν έχει καμία ισχύ. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει και συστάσεις στην Τουρκία να σταματήσει να εκπέμπει γιατί δεν είναι περιοχή αρμοδιότητός της, καταγράφεται μια σιωπηρή αποδοχή του τραμπουκισμολυ και δημιουργεί νομικά ερείσματα να επικαλείται ότι έχει τον έλεγχο περιοχών του Αιγαίου.

Με την πρόσφατη ψευδο-NAVTEX 329/16 που εξέδωσε από τη Σμύρνη, η Τουρκία δεσμεύει τώρα περιοχές μεταξύ Σκύρου, Ψαρών, Εύβοιας και Άνδρου, για άσκηση με πραγματικά πυρά, σε σημείο που εφάπτεται στο Πεδίο Βολής Άνδρου και είναι γνωστό ότι από 1η Ιανουαρίου είναι ενεργοποιημένο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
NAVTEX
Η ψευδο-NAVTEX δεσμεύει την περιοχή στις ακόλουθες ημερομηνίες:
9-12 Μαϊου
18 Μαϊου
23-26 Μαϊου
30 Μαϊου – 2 Ιουνίου
13-15-16 Ιουνίου
20-23 Ιουνίου
27-30 Ιουνίου
Από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα
14-16 Ιουνίου από τη μια το μεσημέρι μέχρι τις 3 τοπική ώρα.
Εν τω μεταξύ, με άλλη ψευδο-NAVTEX έχει δεσμεύσει περιοχές για άσκηση έρευνας και διάσωσης για τις 4 και 5 Μαϊου.
navtex-
Στην άσκηση με την ονομασία «Θαλάσσιος Λέων» έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα και έχουν κληθεί να την παρακολουθήσουν ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι.
Στον διαδραστικό χάρτη του Onalert.gr οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί για την άσκηση έρευνας και διάσωσης είναι με κίτρινο χρώμα.
Δείτε τον διαδραστικό χάρτη με την περιοχή που δεσμεύει η ψευδο-NAVTEX 329/16 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά Μάιο και Ιούνιο (κόκκινο χρώμα) και πού βρίσκεται το ενεργοποιημένο όλο το χρόνο Πεδίο Βολής Άνδρου(πράσινο χρώμα).

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου