Κυριακή 1 Μαΐου 2016

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ; Στην πρώτη σελίδα του ΒΗΜΑτος το Kούρεμα των Kαταθέσεων!

-->
Πρωτοσέλιδα θέματα-φωτιά από το ΒΗΜΑ της Κυριακής.
Ο Σταύρος Ψυχάρης κάνει λόγο για κλίμα ανησυχίας για τις καταθέσεις την ώρα που το ράδιο αρβύλα επιμένει ότι είναι θέμα ωρών να συμβεί.
Την ίδια στιγμή το editorial της ίδιας εφημερίδας που υπογράφει ο εκδότης κάνει λόγο για τις Υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών.
Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” υπενθυμίζει στους αναγνώστες του τον θάνατο του Τσαλικίδη και τις απώλειες που είχε στην Ελλάδα ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός που ενεπλάκη.
Στην περίπτωση των πρόσφατων “ελληνικών” Wikileaks υπάρχει κίνδυνος να σταθούν η αφορμή που θα οδηγήσουν την χώρα στον κυκεώνα της Δραχμής-βλέπε Βενεζουέλα αλλά και σε εθνικές απώλειες.
Οι πρωταγωνιστές της σκοτεινής Ιστορίας θα κληθούν να λογοδοτήσουν, με φόντο μια σακατεμένη Ελλάδα.
Προφανώς κάποιοι ανεγκέφαλοι που δι΄ασήμαντον αφορμήν κάνουν κατάχρηση τουΝόμου (μην μπορώντας να εκτιμήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους) θα βρεθούν στο φως των προβολέων.
Οσο για το κούρεμα των καταθέσεων, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ο εκδότης, πιθανόν κάτι παραπάνω γνωρίζει.
Τα Ταμεία έχουν στεγνώσει και τα θύματα των Υποκλοπών δεν έχουν πλέον ουδεμία διάθεση να ασχοληθούν με τους Ελληνες Κατσιαπλιάδες…
vima88

Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Μετά την υποβάθμιση της κυπριακής Οικονομίας από τον οίκο Moody’s στις 13 Μαρτίου 2012, και από τον οίκο Fitch στις 25 Ιουνίου 2012, η Κύπρος αιτήθηκε την ένταξή της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Αντιπροσωπεία της τρόικας κατέφθασε στην Κύπρο, στις 25 Ιουνίου 2012, και διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση του νησιού τους όρους του δανείου. Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε τη διαφωνία της στο αρχικό σχέδιο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν τους επόμενους μήνες. Στις 30 Νοεμβρίου 2012, η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα τους όρους διάσωσης της κυπριακής Οικονομίας και απέμενε μόνο να συμφωνηθεί το ακριβές ποσό της αναχρηματοδότησης των τραπεζών.
Η συμφωνία περιλάμβανε λήψη μέτρων, όπως περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές, επιπλέον φορολόγηση ειδών πολυτελείας, καυσίμων, τυχερών παιχνιδιών κλπ.
Στις 16 Μαρτίου 2013 επήλθε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση στο ποσό των 10 δις. ευρώ (χρηματοδότηση έναντι υπογραφής μνημονίου).
Αποφασίστηκε επίσης να αντληθούν επιπλέον 5,8 δις. ευρώ με φορολόγηση- «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Το κούρεμα ορίστηκε στο 6,7% για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Ωστόσο το «κούρεμα» αυτό αποδείχτηκε σύντομα ανεπαρκές και έτσι στις 25 Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείοκατέληξαν σε νέο σχέδιο, με βάση το οποίο οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών που υπερέβαιναν στις 100.000 ευρώ «κουρεύονταν» κατά 40%. Παράλληλα, συγχωνεύθηκαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου