Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Τα ταμεία δεν έχουν μία – Έκλεισαν τα μέτρα ανοίγει η τρύπα του χρέους

-->
- Ευθεία απειλή από ΔΝΤ για μη εκταμίευση της δόσης
- Ως πότε έχει χρήματα στα Ταμεία η Ελλάδα;
- “Θα πεθάνουμε από ασφυξία” χωρίς τη δόση που ... τρενάρει
- Βλέπουν το χρέος στο 140% και ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει

Μπορεί το πακέτο να έκλεισε με ... κενά, το μεγάλο κενό όμως βρίσκεται στο χρέος, στη βιωσιμότητά του η οποία θα κρίνει πολλά, μεταξύ αυτών και την εκταμίευση της δόσης.

Επί της ουσίας σε ότι έχει να κάνει με το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ το μεγάλο κενό έχει να κάνει με τα εργασιακά (διαβάστε εδώ), το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο αυτό το πακέτο και αυτά τα μέτρα. Ενώ φαίνεται πως η επιμήκυνση έχει ήδη αποφασιστεί (διαβάστε εδώ) δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την τρόικα και κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ ως προς την ύφεση και κατ' επέκταση τη βιωσιμότητα του χρέους.

Για να συνεχίσει να δίνει τα χρήματα των δόσεων το ΔΝΤ πρέπει ο δείκτης βιωσιμότητας του χρέους να δείχνει 120% για το 2020. Αυτή τη στιγμή οι υπολογισμοί δείχνουν όμως κοντά στο 140% και έτσι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή.

Πουθενά δεν βρέθηκε συμφωνία μεταξύ Στουρνάρα και Τόμσεν σε ότι έχει να κάνει με την ύφεση την οποία η ελληνική πλευρά τη μετράει πλέον στο 4,2% (αντί 3,8 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός) και το ΔΝΤ από 4,8% ως και 5%.

Με τα νούμερα του ΔΝΤ το χρέος δεν είναι βιώσιμο και έτσι βάσει συμφωνίας δεν είναι υποχρεωμένο να εκταμιεύσει το ποσό της δόσης που του αναλογεί.

Αν και ο Τόμσεν έριξε κάπως το δείκτη τις τελευταίες ημέρες περί το 4,8% τα πράγματα, λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι πολύ δύσκολα.

Δεν ήταν τυχαία η δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου ότι τα ταμειακά αποθέματα εξαντλούνται. Η κατάσταση περιγράφεται ως οριακή.

Τι σημαίνει αυτό;

Ουσιαστικά οριακή είναι η κατάσταση από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο. Παίζουμε με τους μήνες κάθε φορά.

Κάποιοι λένε ότι υπάρχουν αποθέματα ως και τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά ουδείς γνωρίζει. Στο μεσοδιάστημα το κράτος δεν πληρώνει τίποτα πλην μισθών και συντάξεων και η αγορά στενάζει.

Στη Σύνοδο ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει ότι η εκταμίευση της δόσης θα δώσει άλλη ώθηση στην οικονομία μειώνοντας την ύφεση.

Ο Ε. Βενιζέλος το περιέγραψε λέγοντας πως “ο πρωθυπουργός πρέπει να θέσει στη Σύνοδο το πραγματικό πολιτικό και εθνικό ζήτημα της χώρας”.

Επί της ουσίας τι περιμένει η Κυβέρνηση όμως από τη Σύνοδο; Μάλλον μόνο μια καλή κουβέντα...
Ότι τα πάμε καλά με τα μέτρα.

Η δόση είναι μάλλον θέμα διαπραγμάτευσης σε άλλο επίπεδο, υπερατλαντικό.


ΠΗΓΗ:http://www.newsit.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου